CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Verslag Ghanareis oktober 2017

Verslag Ghanareis oktober 2017

Verslag Ghanareis oktober 2017 Samen met donateurs Evert van Milligen en Rinke Dulack hebben de bestuursleden Gerrit Bloemink en Ivette Versluijs Ghana bezocht om twee nieuwe scholen te openen, de overige projecten te inspecteren en locaties voor eventuele nieuwe projecten te bezoeken. Graag nemen we je mee door deze enerverende week

LEES VERDER

  

Zondag 15 oktober
Een rustige start. Samen met onze vaste coördinator ter plaatse, Emmanuel, nemen we het programma voor de komende week door.
In de middag bezoeken we de cacaofarm. We krijgen een duidelijke uitleg over de teelt en de oogst van cacaoplanten. Na Ivoorkust is Ghana de grootste cacaoproducent van de wereld. Daarna rijden we naar het dorpje Akropong waar we wat rondlopen terwijl Richmond, onze chauffeur, ons van alles vertelt over het dagelijkse leven in Ghana, de kerken en de organisatie van de lokale overheden.

 

Maandag 16 oktober
's Ochtends rijden we langs Dorcas, onze contactpersoon voor alle studentenzaken. We nemen kort een kijkje in haar winkel en huis.
Daarna gaan we naar de feestelijke opening van de NIFA Primary School in Adukrom.
De kort daarvoor aangestelde Municipal Chief Executive, Dennis Aboagye, is een jonge man met een helder doel voor ogen. In zijn toespraak maakt hij duidelijk dat, nu de school
geopend is, de verantwoordelijkheid bij de leerkrachten, kinderen en ouders ligt en dat ze bij hulp of advies contact met hem kunnen opnemen. We zullen Dennis nog vaker ontmoeten deze week.
Naast diverse toespraken wordt er natuurlijk veel gedanst, muziek gemaakt en gezongen.
Er wordt een aantal keer gebeden en er worden citations en Ghanese outfits uitgedeeld. Een kleurrijk en vrolijk geheel! We zijn trots en dankbaar dat we dankzij onze donateurs hebben kunnen helpen om deze school te realiseren.

 

  

 

Voldaan vertrekken we naar de J.G. Knol Vocational/Technical School in Adukrom. De school ligt er prachtig bij. Goed onderhouden en door de vele boom- en plantgroei een stuk groener dan bij de opening 6 jaar geleden. De directeur was niet aanwezig, maar we zijn gastvrij ontvangen door de adjunct-directeur. Op dit moment zijn er circa 250 leerlingen en 23 leerkrachten. We hebben wat aandachtspunten besproken, zoals het tekort aan materialen voor de praktijklessen door het groeiende aantal leerlingen. Denk hierbij aan timmergereedschap, hout en kookgerei. Ook willen ze graag de school uitbreiden met een
campus, zodat leerlingen die verder weg wonen er kunnen blijven slapen. Dit hebben ze nu tijdelijk opgelost door 2 klaslokalen als slaapzaal te gebruiken.
We hebben creatieve oplossingen aan ze voorgedragen: De studenten kunnen, tegen een nette vergoeding, helpen bij het onderhoud van de (gesponsorde) scholen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten! Binnen een jaar willen ze op school ook korte cursussen aan gaan bieden.

 

 

 

Dinsdag 17 oktober
Vandaag staat er een grote rondrit op het programma. We gaan polshoogte nemen bij een aantal lopende projecten, maar ook mogelijke nieuwe projecten verkennen.
We beginnen met een bezoek aan de Bepeoase Kinder Garten. Het leerlingenaantal loopt helaas terug. Sommige kinderen vertrekken naar andere scholen vanwege kwaliteit en betere marketing. We bespreken met de headmaster hoe we dit kunnen ombuigen en nemen de plannen door.
Door naar Mintakrom, een school waar we gaan bekijken of we hier een project kunnen starten. De school loopt goed en de headmaster en leerkrachten zijn erg enthousiast en praktisch ingesteld. Ze hebben een Kinder Garten, 2 Primary schools en een Junior High School. Eén van de gebouwen van de primary school is recent ingestort. Ze hebben daarom nu maar liefst 60 leerlingen in 1 klaslokaal of zijn ondergebracht in een nabij gelegen kerkje.
Ze kunnen onze hulp dus goed gebruiken.
Een ander mogelijk nieuw project is bij de school Okrakwadjo. De Kinder Garten daar is nog erg primitief. Het aantal kinderen groeit, dus ook hier is behoefte aan een extra gebouw met vijf lokalen. 

 

     

 

Volgende locatie: Nsutam Kinder Garten. Hier weinig bijzonderheden. Het gaat er goed, de school werkt praktisch. Super om te zien!
Bij de Krommert Clinic in Akyeramateng daarentegen troffen we een slecht onderhoude gebouw aan. Goed dus dat we langs komen en we gaan gelijk over tot actie. De kapotte generator nemen we mee en heeft Emmanuel snel laten maken. Daarnaast hebben we de nurses uit de kliniek aangespoord om de kapotte waterpijpen en goten te vervangen, wat makkelijk uit te voeren is maar meteen weer een groot verschil maakt.

We zullen er vinger aan de pols houden en vertrouwen erop dat ze dit in de toekomst zelf beter zullen oppakken.

 

 

 

’s Avonds komt Dorcas naar het Palm Hill Hotel voor een overleg met Ivette. We hebben een erg leuk en goed gesprek over de studenten die worden gesponsord en maken concrete afspraken over het delen van informatie over deze studenten.
Daarnaast praten we ook over het nieuwe plan van de overheid voor het bekostigen van de Senior High School. De overheid heeft nieuwe inkomsten vanuit de olie en wil een deel hiervan inzetten om de studie te bekostigen van Senior High School. Heel goed nieuws dus!
Dit geeft ons weer de mogelijkheid om onze middelen weer in een ander project te investeren.

 

Woensdag 18 oktober
Samen met Emmanuel ontmoeten we voor de 2 e keer Dennis Aboagye, de Municipal Chief Executive. Dit keer voor een nadere kennismaking. Dennis is een afgezant van de overheid en vertegenwoordigt dit district. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: het verbeteren van het onderhoud in zijn district. Tijdens dit prettige gesprek heeft Emmanuel een aantal
problemen benoemd waar we tegenaan lopen. We zijn er blij mee dat Dennis hier actie op gaat ondernemen.

Na dit gesprek vertrekken we naar Behenase. Ook in deze kliniek is wat achterstallig onderhoud. De generator is stuk en daardoor doet ook de koelkast het nog niet. De zusters hier pakken dit voortvarend op en leiden de kliniek verder goed.

De school in Behanese hebben we kort bekeken. Ook hier is wat behoefte aan onderhoud.
Verder hebben we uniformen uitgedeeld aan de kinderen die gesponsord worden. Richmond organiseert het geheel met de 10 sponsorkinderen erg goed. Je merkt dat hij de afgelopen
jaren erg gegroeid is voor wat betreft verantwoordelijkheid en betrokkenheid.
Aan het eind van de middag zijn we nog bij de woodcarvers geweest om wat inkopen te doen.

 

  

 

Donderdag 19 oktober
Vandaag beginnen we met een gesprek met de District director of Health, waarin veel ruimte was om vragen te stellen. Erg leuk om te vernemen dat er medicijnenstudenten stage kunnen gaan lopen in Ghana!
Het district controleert de klinieken vier keer per jaar en maakt hier verslagen van. We hebben afgesproken dat ook wij elk half jaar een rapport van onze klinieken krijgen. Het gaat dan om de cijfers van onder andere het aantal patiënten en de wijze waarop alles verloopt in de klinieken. Emmanuel verzamelt dit. De zusters volgen cursussen om bij te scholen en hun licentie te behouden. De materialen in de klinieken verzorgt de overheid.

 

 

 

Daarna rijden we door naar de tweede officiële opening van een gesponsorde school:
Krutiase Kinder Garten: Een lange, maar mooie opening. Wederom een mooie toespraak van Dennis Aboagye. Doordat het een echt dorpsschooltje is, spreken ze niet zo goed Engels. Veelal werd in het Twi verteld.

 

 

 

‘s Avonds zijn we bij Emmanuel thuis te gast. Hij heeft sinds ons vorige bezoek duidelijk niet stil gezeten. Wat is het mooi opgeknapt!

 

  

 

Vrijdag 20 oktober
Deze ochtend in gesprek met de Deputy District Director of Education. We hebben onze zorgen geuit over Behenase. Ze gaat ervoor zorgen dat er meer 2 á 3 leerkrachten bij zullen
komen en bekijken hoe het leerlingenaantal in zowel Behenase als Bepeoase weer omhoog kan. We hebben haar verteld dat Mintakrom er heel goed uitzag. Enthousiaste leerkrachten,
goede directeur, een groeiende school. Leuk!
We rijden door naar de Adawso kliniek (Annie Schuitema Kliniek). Een hele mooie kliniek volop in gebruik. We hebben een mooie rondleiding gehad. De zusters doen het goed en werken hard, maar kunnen wel wat extra materialen gebruiken. Ze hebben nu maar één bloeddrukmeter en één meter om het hartje te horen kloppen van de baby.
In Adawso lopen we ook even langs de markt.
Door naar de Tadankro Kliniek. De nurse vertelt dat ze 70 patiënten per maand behandelen.
Hij gaat op ook op bezoek bij de patiënten in de dorpjes en dat maakt dat het aantal patiënten flink is gestegen.

Ook hier wat onderhoudsproblemen: Door de regen komt de
fundering bloot te liggen. Daar willen ze een goot voor maken zodat het water de grond niet meer wegslaat. Ook zouden ze graag een grotere watertank willen, zodat ze meer water kunnen opslaan voor het droge seizoen.
In Tadankro zijn we langs de Tadankro School gegaan. Er zitten nu ongeveer 60 kinderen op school. Dit zijn er niet veel. De directeur wil daarom volgend jaar een Junior High School starten om meer kinderen te trekken.
Terug in het hotel komen verschillende studenten langs, om met Ivette en Dorca te spreken.
Het gaat goed met ze. Ze zijn flink gegroeid, zowel in lengte als in hun manier van praten.
Sommigen zijn veel minder verlegen en hebben flink wat zelfvertrouwen gekregen door hun studie. Geweldig om te zien. We maken van ieder kind een foto en een verslagje voor de sponsoren.

 

  

 

Zaterdag 21 oktober
Op de laatste ochtend ontmoeten we Member of Parliament Mr. Dan Botwe. Hij heeft ons voor de afgelopen week een auto geleend, waarvoor we hem erg dankbaar zijn.
Bij hem thuis bespreken we de technische school. Mr. Botwe vindt dat er eerst gekeken moet worden naar praktische lessen, daarvoor is deze school gebouwd. Liever goed onderwijs voor 200 leerlingen dan slecht onderwijs voor 500 leerlingen.
Bij zijn eerstvolgende bezoek aan Nederland, zal hij ons introduceren bij de ambassade. Hierdoor kunnen wij op de lijst komen van de Ghanese ambassade en worden we ‘beloond’ voor ons werk. De volgende keer als wij in Ghana zijn, wil hij ons ook meenemen naar het ministerie.

Na dit gesprek reizen we terug naar Accra. Daar doen we kort wat site seeing van de hoofdstad en we rijden nog even langs de kralenfabriek. Dan is het tijd om naar de luchthaven te gaan voor onze vlucht naar huis.

We kijken terug op een volle, maar hele positieve week. Het onderhoud blijft vragen om aandacht, maar met de hulp van Emmanuel en Dennis zullen hier goede stappen in worden gezet. Met plezier denken we terug aan de leuke gesprekken, de dans en muziek bij de
feestelijke openingen en al het goede werk dat daar wordt verricht.

Dag Ghana, yebeshyia bio!


(Twi/Ghanees for ”We’ll meet again”, bron)
 

MEER NIEUWS

Corona virus update in Ghana

7 apr 2021 | Auteur: Emmanuel Tete

Als een effectieve stap om de verspreiding van het virus te beperken, beval de president van Ghana de sluiting van de grenzen van Ghana door de lucht, over zee en over land op zondag 22 maart 2020.   Vervolgens was er e...

BEKIJK BERICHT ->

Ghana in Coronatijd

22 feb 2021 | Auteur: Rob Beukema

De leerlingen van de Behenase KG en Primary School zijn weer naar school! Na een Corona lockdown vanaf maart 2020 zijn maandag 18 januari jl. de leerlingen van het dorpje Behenase en omliggende dorpjes gelukkig weer naar s...

BEKIJK BERICHT ->

Telefonisch 'Lockdown' interview met onze trotse voorzitter Henk de Breij

Kinderen in Ghana een paar stappen verder brengen in hun onderwijskansen , schoon water faciliteiten en goede gezondheid? Onze stichting, de Holland Ghana Foundation doet dat al sinds 2003. Wat we tot nu toe bereikt hebben kun ...

BEKIJK BERICHT ->

IK WIL MEEDOEN!

Werk samen met ons en onze eigen vertegenwoordigers mee aan een betere toekomst voor de Ghanese bevolking, vooral die van de kinderen. Zij zijn immers de toekomst.

Bekijk onze pakketten SCHOLING, GEZONDHEID en DRINKWATER, lees over stagemogelijkheden of zet zelf je eigen actie op!

IK DOE MEE! ->