CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

Landbouw gereedschap

Voor kleine boeren is de hak het traditionele gereedschap. Ghanese boeren vroegen om een nieuw stuk gereedschap waarmee ze productiever en ergonomischer kunnen werken. Samen met lokale partijen heeft TNO het ergonomische herontwerpproces ter hand genomen en een bedrijfsplan opgesteld voor de introductie op de lokale markt.

 

 

 

De nieuwe hak heeft een lange steel zodat de mensen niet meer gebukt hoeven te werken. 

Het doel is de levenskwaliteit te verbeteren door de productiviteit en gezondheid van de boeren te verbeteren en de inkomsten van smids en houtbewerkers te verhogen. In samenwerking met alle stakeholders hebben we in 2009 de hak opnieuw ontworpen en getest in twee boerengemeenschappen. De belangrijkste verandering is de lange steel, zodat boeren rechtop kunnen staan en niet de hele dag hoeven te bukken. In 2010 hebben we een vervolgtest uitgevoerd in nog eens vier gemeenschappen met in totaal 300 boeren. Het bedrijfsmodel voor productie en schaalvergroting ter plaatse is nu in voorbereiding. De belangrijkste partners zijn de Universiteit van Tamale, de Kalabash Foundation, Send, de hoofdmannen en boeren van zes gemeenschappen rond Bolgatanga en Tamale, en het Nederlandse programma voor ontwikkelingssamenwerking (financiering).

 

RESULTAAT

Capaciteitsopbouw door ergonomie in samenwerking met lokale kennisinstellingen. Verbetering van de levenskwaliteit van 10.000 boeren in Ghana – lagere werklast, meer comfort en hogere productiviteit. Inkomenstoename voor boeren, smids en houtbewerkers.


Bron: TNO

Ik wil ook een bijdrage leveren aan de Holland Ghana Foundation