CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Profvoetballer Jeffrey Sarpong ambassadeur Holland Ghana Foundation

Profvoetballer Jeffrey Sarpong ambassadeur Holland Ghana Foundation

Vol trots kondigen we de komst van Jeffrey Sarpong als ambassadeur van onze foundation aan. Jeffrey is de eerste nog spelende profvoetballer van onze foundation. In een eerder stadium hadden we de al de gestopte voetballers Emmanuel Boakye, Nana Asare en Anthony Obodai als ambassadeur mogen verwelkomen.

LEES VERDER

Jeffrey beschikt over een Ghanese vader die geboren is in Asene. Zelf is Jeffrey in Amsterdam geboren. Hij heeft veel Ghanese vrienden, ook in Nederland. Dit begint bij zijn vader die hem meeneemt naar feestjes van zijn vrienden. Hij is opgegroeid in de Bijlmer waar veel Ghanezen wonen.

 

Jeffrey is 2x in Ghana geweest, de laatste keer toen hij 19 jaar oud was. Er wonen diverse familieleden nog in Ghana waar hij contact mee heeft. Jeffrey geeft aan dat Ghana echt twee gezichten heeft. Naast luxe shopping malls tref je de armoede aan en zijn mensen aan het bedelen. Hij wil zeker nog een keer terug en heeft ook plannen om in de toekomst projecten op te zetten voor de mensen die het moeilijk hebben.

 

Jeffrey is op een hele bijzondere manier profvoetballer geworden.  Toen hij nog jong was, schreef hij een brief aan het populaire tv programma Willem Wever met de vraag hoe je profvoetballer kon worden. Het programma bracht hem naar de jaarlijkse Ajax-talentendagen, waar hij genoeg opviel om opgenomen te worden in de E-jeugd van de club. Sarpong verliep vervolgens alle jeugdelftallen van de club en maakte regelmatig deel uit van Nederlandse nationale selecties in zijn leeftijdsklasses. In de jeugd speelde Jeffrey met onder andere Gregory vd Wiel, Jan Arie vd Heijden, Mitchel Donald en onze huidige ambassadeur Emmanuel Boakye. Stanley Aborah, onze andere ambassadeur zat in een team 1 jaar hoger. In de jeugd heeft hij echt genoten en was er geen sprake van politieke spelletjes. Zijn jeugdtrainers was onder andere Maarten Stekelenburg. Uiteindelijk debuteerde hij onder Danny Blind in het eerste elftal. Daar maakte hij later ook nog Henk ten Cate, Marco van Basten en Martin Jol mee. Bekende spelers in die tijd waren Sneijder, Steven Pienaar, Gabri, Demi de Zeeuw en Siem de Jong. Sneijder en Pienaar worden door Jeffrey genoemd als de beste spelers waar hij ooit mee heeft gevoetbald.

 

Van iedere trainer heeft Jeffrey wat geleerd. Zelfs als een trainer niet in hem geloofde, gaf hem dat de kracht om niet op te geven. Uiteindelijk vertrok hij na 4 seizoenen naar NEC op huurbasis. Bij NEC speelde hij elke week in de eredivisie. Bekende namen daar waren onder andere Lasse Schone, John Goossens, Lorenzo Davids, Bjorn Vlemminx, Mitchel Burgzorg en de keeper Gabor Babos.

 

Na NEC begon hij aan zijn eerste buitenlandse avontuur, het Spaanse Real Sociedad. Een mooie club waar hij een goede band met spelers had, die ook naar zijn bruiloft zijn gekomen. Het was een hecht team waar Jeffrey in 1e jaar veel speelde. Dit nam in het 2e jaar onder een nieuwe coach af. Toen liet hij zich verhuren aan NAC Breda waar hij 2 jaar gevoetbald heeft. Met Anthony Lurling, Jelle ten Rouwelaar en Gudelj beschikte NAC over prima spelers wat helaas niet altijd uit de verf kwam.

 

Na NAC begon de wereldreis langs allerlei landen en clubs. Zo ging Jeffrey naar Nieuw Zeeland (Wellington), Griekenland (PAE Veria), Turkije (Elazığspor) en Griekenland (Skoda Xanthi). Momenteel is hij actief in de competitie van Litouwen bij FK Panevėžys. In alle clubs in alle landen heeft Jeffrey geleerd. Hij kan geen favoriete periode aanwijzen en geeft aan dat elke periode bij een fase in zijn leven hoort. Zo noemt hij een fase van veel spelen, een fase van verschillende cultuurinvloeden en een fase om volwassen te worden. Al deze ervaringen zorgen ervoor dat Jeffrey breed ontwikkeld is. Hij deelt zijn kennis tegenwoordig ook via zijn podcast (Real Talk Jaffa) die op Spotify te beluisteren is.  

 

Als motivatie om toe te treden tot ambassadeur van onze Foundation geeft Jeffrey aan het mooi te vinden om anderen te helpen, en dan in het bijzonder de mensen die niet hebben wat wij als vanzelfsprekend ervaren. Hij vindt het verbinden van mensen hierin belangrijk. Het is belangrijk je medemens te helpen, op welke manier dan ook. Op deze manier kan Jeffrey voor Ghana het verschil maken. Van harte welkom bij onze Foundation!

 

MEER NIEUWS

Unieke samenwerking Holland Ghana Foundation (HGF) met Wilde Ganzen

18 jan 2024

Na een lange en gedegen voorbereiding tussen ons bestuur en de projectmanagers van ‘Wilde Ganzen‘ en natuurlijk met de onontbeerlijke steun van de Stichting Bijzondere Doeleinden en onze particuliere  donateurs&nb...

BEKIJK BERICHT ->

Kerstgroet Stanley Aborah namens de Holland Ghana Foundation

24 dec 2021 | Auteur: Stanley Aborah

...

BEKIJK BERICHT ->

Oud Ajax speler Emmanuel Boakye in comité van aanbeveling Holland Ghana Foundation

2 dec 2021 | Auteur: Peter Kemp

Naast de exposure die Emmanuel met zich meeneemt is ook de droom voor een voetbalwedstrijd met een bekend Ghanees elftal weer een stapje dichterbij gekomen. Het bestuur van de Foundation is verheugd met zijn toetreding en kijkt ui...

BEKIJK BERICHT ->

IK WIL MEEDOEN!

Werk samen met ons en onze eigen vertegenwoordigers mee aan een betere toekomst voor de Ghanese bevolking, vooral die van de kinderen. Zij zijn immers de toekomst.

Bekijk onze pakketten SCHOLING, GEZONDHEID en DRINKWATER, lees over stagemogelijkheden of zet zelf je eigen actie op!

IK DOE MEE! ->