CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

 1. Home
 2. Nieuws
 3. IT-workshops Ghana 2018

IT-workshops Ghana 2018

Verslag van de presentaties door Klaas Jan Akkerman en Oscar Zweers

LEES VERDER

Verslag IT Education Workshops Ghana 2018 van 8 tot 12 oktober

Gedurende een week hebben we workshops gegeven op 4 scholen die worden gesponsord door de Holland Ghana Foundation in Akropong, Adukrom en Mampon. Er hebben leerlingen  van de bovenbouw van de basisscholen deelgenomen en ook leerlingen van de middelbare technische school. In totaal hebben ongeveer 500 leerlingen deelgenomen aan de workshops.
 


Doel van de workshops is het bekend maken van de leerlingen met de mogelijkheden die Informatie Technologie te bieden heeft. Daartoe hebben we het ontwikkelproces van een applicatie vergeleken met het bouwen van een auto. We hebben de verschillende rollen en functies in het ontwikkelproces van software uitgelegd. En ook de verschuiving van arbeids-intensieve productie naar gerobitiseerde productie waarbij de menselijke inzet is verschoven naar het programmeren en onderhouden van de hard- en software in de produktie-straat.
 


Vervolgens hebben we vijf belangrijke trends benoemd en uitgewerkt met aansprekende voorbeelden van Ghanese IT bedrijven (MedRx, SOFTtribe, Rancard) en een in Afrika ontwikkelde  smartphone app voor zwangere vrouwen (GiftedMom).

De vijf trends die we besproken hebben zijn:

 • Internet/Cloud
 • Digitization & Self Service
 • Internet of Things
 • Big Data
 • en Artificial Intelligence & Robots


 


Tot slot hebben we geconcludeerd dat iedereen met Informatie Technologie in aanraking is of zal komen, minimaal als gebruiker. Het aantal smartphones explodeerd in alle Afrikaanse landen en zo ook in Ghana. Er is een grote concurrentie tussen Telecom aanbieders en een goede dekking van het mobiele netwerk. Door de lokale kansen voor software ontwikkeling in Ghana en ook het wereldwijde tekort aan IT specilialisten is deze ontwikkeling interessant voor leerlingen die de ambitie hebben om zich verder te bekwamen in dit vakgebied. Door goede internet verbindingen is het werken in de IT plaats-onafhankelijk geworden.

Tijdens de workshops hebben we gestuurd op veel interactie met de leerlingen wat een aantal leuke vragen & discussies heeft opgeleverd. Een kleine greep uit de vele vragen:

 • Kan een robot een jurk aan en moet deze slapen;
 • Kan een computer slimmer zijn dan een mens;
 • Zijn computers en robots een bedreiging voor het werk van mensen;
 • Hoe kun je een applicatie op het internet zetten en hoe kun je er geld mee verdienen;
 • Als je software bouwt met behulp van andere software (‘tools’), wie is dan eigenaar van de door jou gebouwde software.

Per sessie hadden we vijftig pennen beschikbaar voor de leerlingen met vragen en deze zijn allemaal uitgedeeld. Ook na de sessies was er leuk contact met de leerlingen en werden diverse vragen gesteld onder andere over Bitcoins, Paypal en Linkedin.
 


We hebben gedurende de week van dichtbij meegemaakt hoe het op de verschillende scholen werkt. Het is duidelijk zichtbaar dat de sponsoring en hulp van het HGF een directe en positieve invloed heeft. Wij zien ook kans voor verbetering, vervanging en venieuwing op de scholen als het gaat om IT hulpmiddelen. Naar onze mening zou het goed zijn op iedere school een internet connectie te realiseren, een paar laptops (2-3) ter beschikking te hebben en een goede beamer. Met deze hulpmiddelen krijgen de (IT-) docenten en de leerlingen de mogelijkheid om informatie en kennis van het internet te halen en een enorme versnelling te realiseren. Leerlingen kunnen dan op projectbasis in groepjes presentaties voorbereiden die ze delen met de andere leerlingen. Docenten kunnen context en achtergronden bij de lesstof zoeken en deze in de lessen gebruiken. De beoogde investering is beperkt en de voordelen zijn er direct vanaf de start. Onze suggestie is om in Ghana het gesprek aan te gaan met Vodafone (zie ook Vodafone Foundation) om te kijken naar speciale mogelijkheden en sponsoring voor de betreffende scholen.
 


We zijn fantastisch begeleid door de lokale contact personen van de HGF. Emmanuelle Tete heeft via het Ministerie van Educatie voor goedkeuring gezorgd voor het geven van de workshops op de scholen. Richmond heeft ons dagelijks begeleid als chauffeur, gids en eerste aanspreekpunt. We willen bij deze het HGF hartelijk danken voor deze mogelijkheid en Gerrit Bloemink in het bijzonder als onze eerste enthousiaste contact en aanspreekpunt in het HGF bestuur.
 


Medaase, Nante yiye

Klaas Jan Akkerman

Oscar Zweerman

Wij zijn te vinden voor contact en vragen op LinkedIn.

MEER NIEUWS

Corona virus update in Ghana

7 apr 2021 | Auteur: Emmanuel Tete

Als een effectieve stap om de verspreiding van het virus te beperken, beval de president van Ghana de sluiting van de grenzen van Ghana door de lucht, over zee en over land op zondag 22 maart 2020.   Vervolgens was er e...

BEKIJK BERICHT ->

Ghana in Coronatijd

22 feb 2021 | Auteur: Rob Beukema

De leerlingen van de Behenase KG en Primary School zijn weer naar school! Na een Corona lockdown vanaf maart 2020 zijn maandag 18 januari jl. de leerlingen van het dorpje Behenase en omliggende dorpjes gelukkig weer naar s...

BEKIJK BERICHT ->

Telefonisch 'Lockdown' interview met onze trotse voorzitter Henk de Breij

Kinderen in Ghana een paar stappen verder brengen in hun onderwijskansen , schoon water faciliteiten en goede gezondheid? Onze stichting, de Holland Ghana Foundation doet dat al sinds 2003. Wat we tot nu toe bereikt hebben kun ...

BEKIJK BERICHT ->

IK WIL MEEDOEN!

Werk samen met ons en onze eigen vertegenwoordigers mee aan een betere toekomst voor de Ghanese bevolking, vooral die van de kinderen. Zij zijn immers de toekomst.

Bekijk onze pakketten SCHOLING, GEZONDHEID en DRINKWATER, lees over stagemogelijkheden of zet zelf je eigen actie op!

IK DOE MEE! ->