CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De technische school: een uniek concept in Ghana

De technische school: een uniek concept in Ghana

De Holland-Ghana Foundation probeert ieder kind een toekomst te bieden. De technische school is een belangrijk project om dit doel te bereiken. In maart 2011 is de eerste ‘ambachtsschool’, zoals bestuurslid Henk Bakker het noemt, feestelijk en groots geopend in het dorpje Adukrom. Op deze school staat alles in het teken van praktisch bezig zijn. “De kwaliteit van het technische onderwijs wilden we in korte tijd naar een hoger plan tillen”, vertelt Henk. Het aanleren van technische vaardigheden is van belang, omdat de afgestudeerde leerlingen zo makkelijker een baan kunnen vinden of zelfs een eigen bedrijf kunnen starten. “Hiermee helpen ze niet alleen zichzelf. Ze kunnen zo ook hun familie onderhouden en het geeft een economische impuls aan de regio”, legt Henk uit.

 

Totstandkoming technische school

Henk ontdekte dat de Afrikanen vaak creatief en zeer vaardig met hun handen zijn. Een bijzondere kracht waarmee te weinig werd gedaan in de ogen van Henk en zijn oude (inmiddels helaas overleden) vriend Joop in Ghana. Henk heeft verschillende technische scholen bezocht. Er werd daar veel les gegeven, maar geen aandacht geschonken aan de verstofte en verroeste machines. Zonde, vooral als je je creativiteit niet kwijt kan, vond Henk. Daarom werd het tijd voor actie en hebben Henk en Joop hun schouders eronder gezet. Hun droom was om een ambachtsschool te realiseren naar Nederlands voorbeeld. Met als doel kinderen een rooskleurige toekomst te kunnen bieden, een kwaliteitsverbetering in het onderwijs te realiseren en het onderhoud van de school zelf te continueren. Op deze ideale school wordt meer aandacht besteed aan praktijkgericht denken en doen. Nu de technische school een opstapje heeft om succesvol te worden en te blijven, is het ook makkelijker om de huidige lesstof en kwaliteit van de leraren te waarborgen. “De school heeft de ondersteuning van de Foundation hard nodig om alles draaiende te houden”, legt Henk uit. De zorg voor het onderhoud van de gebouwen wordt uiteindelijk overgedragen aan de regionale autoriteiten. Zij zorgen ook voor het lesmateriaal en goede docenten.

 

Nooit eerder vertoond in Ghana

Voorafgaand aan de grote opening van de technische school in 2011 kreeg de Ghanese onderwijsinspectie in de gaten dat de school een uniek concept hanteert dat nog niet eerder in Ghana is vertoond.  “Onze werkzaamheden werden stopgezet en de inspectie nam alles over wat van tevoren door ons al geregeld was”, vertelt Henk. Er werden nieuwe mensen aangenomen, er moesten andere formulieren worden ingevuld en nieuwe vergunningen worden aangevraagd. Door deze Ghanese bureaucratie is de opening van de school uiteindelijk vertraagd. Maar Henk ziet het niet als een negatief punt: “Ik zie het juist als een bevestiging van onze droom. De lokale mensen, instanties en zeker wijzelf hebben vertrouwen in de toekomst van deze school. Het is belangrijk om erin te blijven geloven dat deze ambachtsschool veel studenten aan een baan kan helpen.”

 

Ghanareis

Tijdens de Ghanareis hebben bestuursleden Ivette en Henk gesproken met belanghebbenden van de technische school, zowel op landelijk als regionaal en lokaal niveau. “Onze grootste prioriteit was dat zij het belang en de kwaliteitswaarborging van de technische school goed blijven inzien en zo de school blijven inspireren en ondersteunen. Anders bestaat er een kans dat de school weer terugvalt in de oude staat”, vertelt Henk. De Holland-Ghana Foundation zet zich ervoor in dat de eerste studenten afstuderen en hun toegevoegde waarde bewijzen. De leraren spelen hierin ook een belangrijke rol. Daarom proberen de bestuursleden van de Foundation de leraren zoveel mogelijk te motiveren om de leerlingen uit te dagen.

MEER NIEUWS

Corona virus update in Ghana

7 apr 2021 | Auteur: Emmanuel Tete

Als een effectieve stap om de verspreiding van het virus te beperken, beval de president van Ghana de sluiting van de grenzen van Ghana door de lucht, over zee en over land op zondag 22 maart 2020.   Vervolgens was er e...

BEKIJK BERICHT ->

Ghana in Coronatijd

22 feb 2021 | Auteur: Rob Beukema

De leerlingen van de Behenase KG en Primary School zijn weer naar school! Na een Corona lockdown vanaf maart 2020 zijn maandag 18 januari jl. de leerlingen van het dorpje Behenase en omliggende dorpjes gelukkig weer naar s...

BEKIJK BERICHT ->

Telefonisch 'Lockdown' interview met onze trotse voorzitter Henk de Breij

Kinderen in Ghana een paar stappen verder brengen in hun onderwijskansen , schoon water faciliteiten en goede gezondheid? Onze stichting, de Holland Ghana Foundation doet dat al sinds 2003. Wat we tot nu toe bereikt hebben kun ...

BEKIJK BERICHT ->

IK WIL MEEDOEN!

Werk samen met ons en onze eigen vertegenwoordigers mee aan een betere toekomst voor de Ghanese bevolking, vooral die van de kinderen. Zij zijn immers de toekomst.

Bekijk onze pakketten SCHOLING, GEZONDHEID en DRINKWATER, lees over stagemogelijkheden of zet zelf je eigen actie op!

IK DOE MEE! ->