CORONA hulp gevraagd, doneer nu zodat de kinderen in Ghana veilig naar school kunnen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bezoek aan Ghana levert nieuwe inzichten op

Bezoek aan Ghana levert nieuwe inzichten op

‘Iedereen put steeds weer moed uit onze bezoeken en betrokkenheid ter plaatse’

LEES VERDER

Drukbezochte klinieken

In de Tadankro Clinic werken nu drie zusters en er worden ongeveer zestig patiënten per maand behandeld. De kliniek heeft van de Ghanese overheid muskietennetten gekregen. Na de officiële uitreiking konden deze worden gebruikt voor moeders, zwangere vrouwen en hun kinderen. De Behenase Clinic heeft zo’n zeventig patiënten. De kliniek is rustig, want de zusters zijn bij aankomst op huisbezoeken. Tijdens een bezoek aan de Clinic Akyeramateng, die door twee zusters wordt gerund, ontdekten Henk en Ivette dat de kliniek niet goed is onderhouden. Onze vertegenwoordiger in Ghana, Emmanuel Tete, mag geen reparaties uitvoeren omdat hij deel uitmaakt van de District Directory of Education en niet van de District Directory of Health. De zusters moeten daarom zelf zorgen voor het onderhoud. Henk en Ivette: “Als wij het onderhoudsniveau op peil willen houden, zullen ook wij druk moeten uitoefenen en eventueel een bijdrage beschikbaar stellen.” Een bezoek aan de Adawso Clinic laat zien dat de zusters daar topwerk leveren. Deze kliniek ziet erg prachtig uit.

 

Nieuwe baan voor Emmanuel

Naast de klinieken hebben Henk en Ivette ook scholen bezocht. Ze zijn begonnen met een bezoek aan de District Director of Education. Emmanuel heeft hier een nieuwe baan als stafmedewerker op het districtsbureau. Hij is daarmee het hoofd van de Technical/Vocational schools! “Dit biedt mogelijkheden voor ons als stichting. Er zullen makkelijker besluiten en ideeën doorgevoerd kunnen worden,” aldus Henk en Ivette.

 

Methodist Primary School Mampong

Drie Nederlandse studenten – Kim, Karlijn en Sanne – lopen via onze stichting stage op de Methodist Primary School Mampong, waar ze het erg naar hun zin hebben. De directeur van de

school staat open voor nieuwe ideeën. In een inspirerend gesprek met de directeur en de stagiaires hebben Henk en Ivette nieuwe plannen gemaakt om het Ghanese onderwijs nog verder te verbeteren. Deze plannen worden het komende jaar uitgewerkt en besproken met onderwijsinstellingen in Nederland. In hetzelfde gesprek is ook een aantal reparaties aan de vloeren, deuren en ramen van de school ter sprake gekomen. We hebben als stichting geregeld dat de nodige reparaties zijn uitgevoerd door studenten van de Technische School. Henk en Ivette hebben namens de stichting ook opdracht gegeven om een nieuwe watertank te plaatsen, omdat de huidige tank niet werkte. De drie stagiaires hebben de nieuwe watertank overhandigd aan de school.

 

Onderwijs in Ghana

Door zware regenval is de toegangsweg naar de Tadankro Primary School moeilijk begaanbaar. Veel kinderen blijven daarom thuis. De school ziet er goed onderhouden uit en dat geldt ook voor de Adenya Kindergarten. De klassen zien er goed georganiseerd en gestructureerd uit. De Behenase Primary School doet het minder goed, want er zijn weinig leerlingen. Dat komt waarschijnlijk omdat er geen uniformen zijn voor de kinderen en er is een concurrerende school in een dorp verderop die een schoolfeeding-project heeft. Kinderen hoeven op deze school geen geld te betalen voor het eten. Henk en Ivette hebben ook een bezoek gebracht aan de Technische School. Ze hebben vergaderd met de docenten, directeur en een aantal mensen van het bestuur. Uit de vergadering kwam naar voren dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet. Mr. Koko heeft dezelfde visie als Henk en Ivette en gaat een plan van aanpak maken.

 

Ontmoeting met sponsorstudenten

Een ontmoeting met de sponsorstudenten kon tijdens de reis niet ontbreken. Henk en Ivette hebben met vijftien studenten gesproken. Ook Dorcas, één van onze vertegenwoordigers in Ghana, heeft ze toegesproken. Ze pakte de gelegenheid aan om de studenten bewust te maken dat het belangrijk is dat ze hard werken en regelmatig iets van zich laten horen.

 

“We hebben een bijzonder druk bezette en vruchtbare reis gehad zonder grote problemen,” aldus Henk en Ivette. Tijdens deze reis kregen zij bevestigd dat het belangrijk is om jaarlijks een inspectiebezoek aan Ghana te brengen. Hun aanwezigheid wordt bijzonder gewaardeerd. “Verpleegsters, onderwijzers, schoolhoofden en anderen, iedereen put steeds weer moed uit onze bezoeken en betrokkenheid ter plaatse. En ook voor onze vertegenwoordigers Emmanuel en Dorcas zijn de bezoeken van grote waarde. We hebben ze laten zien dat zij een betrouwbare partner vertegenwoordigen.”

MEER NIEUWS

Unieke samenwerking Holland Ghana Foundation (HGF) met Wilde Ganzen

18 jan 2024

Na een lange en gedegen voorbereiding tussen ons bestuur en de projectmanagers van ‘Wilde Ganzen‘ en natuurlijk met de onontbeerlijke steun van de Stichting Bijzondere Doeleinden en onze particuliere  donateurs&nb...

BEKIJK BERICHT ->

Profvoetballer Jeffrey Sarpong ambassadeur Holland Ghana Foundation

7 apr 2022 | Auteur: Peter Kemp

Jeffrey beschikt over een Ghanese vader die geboren is in Asene. Zelf is Jeffrey in Amsterdam geboren. Hij heeft veel Ghanese vrienden, ook in Nederland. Dit begint bij zijn vader die hem meeneemt naar feestjes van zijn vrienden. ...

BEKIJK BERICHT ->

Kerstgroet Stanley Aborah namens de Holland Ghana Foundation

24 dec 2021 | Auteur: Stanley Aborah

...

BEKIJK BERICHT ->

IK WIL MEEDOEN!

Werk samen met ons en onze eigen vertegenwoordigers mee aan een betere toekomst voor de Ghanese bevolking, vooral die van de kinderen. Zij zijn immers de toekomst.

Bekijk onze pakketten SCHOLING, GEZONDHEID en DRINKWATER, lees over stagemogelijkheden of zet zelf je eigen actie op!

IK DOE MEE! ->